donderdag 26 april 2007

Over gympies en levende boeken.....

Vandaag las ik in de kennisnet nieuwsbrief voor primair onderwijs het volgende bericht:

Let op: als u dat makkelijker vindt kunt u de de volgende tekst ook beluisteren, klik op deze link.

Leerlingen die luisteren naar een op een computer voorgelezen boek met bewegende beelden, vergroten hun woordenschat tot wel zes woorden per dag. Hiermee bewijzen de zogenaamde interactieve Levende Boeken hun waarde tegenover de ouderwetse juf-leest-voor-methode waarbij kinderen tot drie woorden per dag leren.

Onderzoeksbureau Sardes heeft onderzocht of Levende Boeken een geschikt middel zijn om taalontwikkeling van jonge kinderen te stimuleren.


Het volledige onderzoek is terug te vinden de website van ictopschool.

In één van de filmpjes (natuurlijk gebruiken ze geen tekst) op de site van LevendeBoeken wordt een voorbeeld van Rocco (de krokodil) gegeven. Rocco krijgt gympies, in het boek afgebeeld met een grote tekening waarop van alles te zien is, dus als je niet weet wat gympies zijn dan moet je er maar naar raden. In de animatie zie je dus dat de gympies in beeld komen op het moment dat de tekst wordt voorgelezen. Voor de kinderen is het nu veel duidelijker wat er met het woord gympies wordt bedoeld.

Bekijk de website voor meer voorbeelden.

BLD: Ben benieuwd naar de achterliggende redenen van dit verhoogde rendement. Mogelijke redenen die ik kan bedenken: aantrekkelijke visuele ondersteuning van het gesproken woord, het kunnen herhalen van het verhaal, het op eigen tempo kunnen lezen, plaatjes zijn veel duidelijke zichtbaar, aansluiting bij actuele media (TV), voorleeskwaliteiten van de leerkracht.....

3 opmerkingen:

daan zei

BLD: Onderzoek naar de achterliggende redenen levert waarschijnlijk een aantal kwaliteitseisen voor smartboardlessen.

daan zei

Geluid en beweging is kenmerkend voor de prentenboeken. Met de beweging en het geluid wordt het verhaal veel duidelijker voor het kind gemaakt. Op bepaalde momenten wordt dit ingezet om kinderen het verhaal of het woord veel beter kan begrijpen. Kijk maar eens naar het filmpje "Educatieve waarde" bij onderwijs op de site van levende boeken.

p.s. jammer dat ik dit filmpje hier niet kan invoegen!

Anoniem zei

Levende boeken zijn ook leuk om te gebruiken bij je Engelse les.
Zie http://www.kajrietberg.nl/?p=152